Селекція паркетної дошки. На що орієнтуватися під час вибору

Селекція паркетної дошки. На що орієнтуватися під час вибору

В даний час на ринку будівельної та оздоблювальної продукції представлено безліч різних видів паркетної дошки. Тому споживачеві іноді досить складно зробити вибір серед такого розмаїття. Для того, щоб вибрати правильно, необхідно знати деякі особливості цього матеріалу.

Сортність деревини

Кожна компанія-виробник паркетної дошки має свою шкалу сортності (селекції) деревини. Назву кожному виду дає виробник, наприклад: Тріумф, Стандарт, Економ, або Версаль, Ескоріал і т.д. Але для визначення сортності завжди є одне правило: чим більше на деревині строкатості, заболоні, сучків – тим нижчою має бути її ціна.

Види дизайну

Дизайн паркетної дошки може бути дуже різноманітним, але вся вона виготовляється в таких основних варіантах:

  • односмугова;
  • двосмугова;
  • трисмугова;
  • багатосмугова.

Найдорожчою є багатосмугова та односмугова паркетна дошка . Двосмугова має проміжну вартість. Найдешевшою є трисмугова. Саме тому даний варіант на ринку представлений у найбільшому розмаїтті. Трисмугова дошка підходить для оформлення і маленьких і великих приміщень - вона універсальна, а двох і односмугову рекомендується застосовувати лише у великих приміщеннях.

Покриття

Є два основні види покриття:

  • олія;
  • лак.

Лак – найпоширеніший, виробляється у трьох варіантах: глянсовий, напівматовий, матовий. Найкращим вибором буде дошка покрита лаком UV-лак (з ультрафіолетовим твердженням). Вона подовжує термін експлуатації дошки.

Паркетна дошка з олією популярніша, оскільки екологічно безпечна і покриття легко відновлюється, але її недоліком є те, що відновлення необхідно проводити кожні 1,5-2 роки. Однак оновлення не потребує перешліфування – у цьому її вигода.

Параметри якості

Якість паркетної дошки визначається за такими параметрами:

  • Геометрія. Паркетна дошка повинна мати ідеальні геометричні характеристики.
  • Коефіцієнт максимальної ширини статі. Характеризує рівень міцності замкових з'єднань. Якщо він малий, то не рекомендується ставити важкі меблі біля двох протилежних стін кімнати, якщо паркетна дошка укладена поперек або по діагоналі кімнати. У такому разі можуть не витримати замки. Якісна дошка повинна мати параметр 16-18 метрів.
  • Укладання на підлогу з підігрівом. Параметр свідчить про стабільність геометричного показника паркетної дошки. При виробництві такої дошки якісно сушиться деревина, знімається внутрішня напруга, використовуються якісні лаки та клеї, кожен корисний шар ламелі склеєний один з одним.
  • Максимально допустима нерівність основи. Параметр свідчить про міцність конструкції паркетної дошки. Він показує наскільки клейове з'єднання шарів дошки міцне і клей якої якості використовувався. У найкращих марок параметр досягає показника – на 2 метри довжини +3 мм.

Обробка лицьової поверхні

Від варіанта обробки поверхні багато в чому залежить вартість паркетної дошки. Є три основні варіанти:

  • хвиляста поверхня;
  • гладка;
  • брошована (структурована).

Найбільш популярна брошована, що виготовляється за допомогою зняття з лицьової поверхні дошки м'яких шарів деревини металевою щіткою. Це надає дуже красивого вигляду паркетній дошці, що нагадує старовинну підлогу і підкреслює красу деревини. Покривається вона зазвичай натуральним маслом. Вартість такого виду паркетної дошки дорожча порівняно з рештою.

Чим загрожує купівля дешевої паркетної дошки

Купивши дешеву паркетну дошку, ви можете отримати:

  • Скрип підлоги.
  • Поява після року експлуатації тріщин лакового покриття.
  • Застосування низькоякісного лаку у виробництві призводить до труднощів під час догляду за підлогою та очищення його від сильних забруднень, таких як вино, йод, зеленка тощо.
  • Розклеювання верств дошки після декількох сезонів експлуатації.
  • Розбіжності дощок через неякісні замкові з'єднання.
  • Для таких дощок як нижній шар може використовуватися шматки фанери.

Крім всіх описаних вище параметрів, при виборі дошки паркетної слід також орієнтуватися на ім'я виробника. Визнані виробники випускають продукцію найвищої якості.